Juliusz Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Oto kilka zdjęć H. folliculata i H. heterodoxa. Niestety, jak już wspomniałem w innym temacie, część została uszkodzona przez grad. M. in. z tego powodu przeniosłem je do domu, chociaż okazało się również, iż dla heliamfor na zewnątrz jest za ciepło i jest za mała wilgotność powietrza (spowolniony wzrost i uschnięte liście). Mogę również zrobić fotografie innych roślin, jeżeli byliby chętni. Widok ogólny. H. folliculata w centrum i po lewej, po prawej H. heterodoxa. H. folliculata, w centrum świeżo otwarty dzbanek. Edytowane 24 Marca 2007 przez Juliusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GaGacek Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 urocze trąby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 Palpatine zawsze znajdą sie chętni do oglądania takiej kolekcji jak twoja :mrgreen: Naprawde śliczne rosliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 23 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Dzięki za uznanie. W takim razie zamieszczam jeszcze 3 zdjęcia, chociaż nie tak kolorowe jak poprzednie. C. follicularis 'Giant'. P. vulgaris i P. alpina. H. heterodoxa. Edytowane 22 Marca 2007 przez Juliusz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 23 Czerwca 2006 Share Napisano 23 Czerwca 2006 Ja mam pytanie jak ty hodujesz te rośliny ze sa tak piękne !! aha i jeszcze jedno co to za mech w doniczkach z roslinkami ty je trzymasz poprostu na parapecie ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 24 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2006 Hodowla jest opisana w tamacie Heliamfora. Rośliny trzymam w swego rodzaju ,,akwarium'' (lub terrarium, jak kto woli). Mech mam z różnych źródeł i różne są jego gatunki. Tam, gdzie rośnie największa H. folliculata, to jest mech torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenus Napisano 30 Czerwca 2006 Share Napisano 30 Czerwca 2006 nie wiedziałam że heliamphory mogą być takie urocze...aż miło popatrzeć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 Bardzo ladne, czyzby byly to zakupy u Wistuby? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 2 Lipca 2006 Autor Share Napisano 2 Lipca 2006 Dokładnie, od Andreasa Wistuby, 3 lata temu... Teraz natomiast mam zamiar ściągnąć coś od Gerta Hoogestrijda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 24 Marca 2007 Autor Share Napisano 24 Marca 2007 Ponieważ bardzo wiele osób pytało się, kiedy umieszczę na Forum następne zdjęcia heliamfor, postanowiłem kilka z nich zrobić już teraz. Niestety promienie słoneczne o tej porze roku nie padają tak, żeby dobrze oświetlić wszystkie rośliny, tak więc fotografie przedstawiają heliamfory pod sztucznym oświetleniem, które sprawiłem sobie trochę ponad miesiąc temu (dlatego wiele liści nadal wygląda, jakby miały za mało światła). Znacznie lepiej będzie w maju/czerwcu, kiedy dojdą również nowe gatunki - wtedy mam zamiar zrobić wiele porządnych zdjęć. Aktualnie w naturalnym świetle słonecznym (porannym) przedstawiam tylko cefalotusa i zbiór rosiczek. Największe heliamfory na zdjęciach to H. folliculata, która (co ciekawe) rośnie znacznie lepiej od H. heterodoxa. Widok ogólny na terrarium. Widok z góry - część lewa. Widok z góry - część prawa. Największy okaz H. folliculata - dzbanki ponad 20 cm wysokości. Zbliżenie małego okazu C. follicularis 'Giant'. I jeszcze krótki rzut na okno z rosiczkami (po prawej D. madagascariensis, w centrum D. spatulata) i cefalotusami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 24 Marca 2007 Share Napisano 24 Marca 2007 piekne są mozesz opisac jak uzyskujesz spadki temperatur w nocy? lub jak mozna to zrobic jesli ma sie centralne a temperatura w domu nie spada?? (bylbym wdzieczny) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 24 Marca 2007 Autor Share Napisano 24 Marca 2007 W zasadzie nic nie robię, aby obniżyć temperaturę. Dzięki temu, iż terrarium jest przy oknie temperatura sama spada o 2 do 4*C w nocy. Tylko w lecie włączam fogger na całą noc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 24 Marca 2007 Share Napisano 24 Marca 2007 Swietne rośliny. Tylko pogratulować C. follicularis 'Giant'. i madagaskarki urocze ile maja cm. madagaskarki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 24 Marca 2007 Autor Share Napisano 24 Marca 2007 Prawie 35 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 24 Marca 2007 Share Napisano 24 Marca 2007 Kulturka Piękne roślinki zwłaszcza Cefalotus Zainteresowały mnie P.vulgaris i P. alpina. Uprawiasz je tak jak tłustosze meksykańskie ? ? ? To rodzime gatunki dlatego pewnie wymagaja okresu spoczynku. Byłbym wdzieczny jesli napisałbyś cos więcej o tych roslinkach Przedewszystkim skąd je pozyskałeś M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi